Een kleurensom

Gepubliceerd op 22 september 2023 om 06:32

Een kleurensom

Zwart, rood… ja, dat wordt wit… Ik leg de lapjes die ik wil gebruiken apart. Al een poos ben ik bezig met een viltproject. Voor elk Bijbels feest maak ik eenvoudige afbeeldingen.

Ik ben toegekomen aan Grote Verzoendag. In Leviticus 16 staat beschreven wat er op deze dag moest gebeuren. De hogepriester offerde twee bokken voor de zonden van het volk. De ene bok stierf in plaats van de mensen, die de dood verdiend hadden. De andere bok was de zondebok. Op hem werden alle zonden van het volk gelegd, deze bok werd de woestijn in gestuurd. Die zagen ze nóóit meer terug.

Het is bijna Grote Verzoendag. Wij krijgen weleens de opmerking; ‘maar je bent toch niet Joods?’ Dat bevestigen wij. We hoeven ook niet Joods te worden. Maar door geloof in Yeshua, zijn we geënt op de ‘edele olijfboom Israël’  en daarom mogen we délen in de rijkdommen die God aan Zijn volk heeft gegeven. We mogen de feestdagen meevieren en zoeken daarin naar wat dat voor ons betekent. Tegelijk hebben we ontdekt dat wanneer Israël gaat belijden dat Yeshua hun zonden heeft verzoend, dat dán het einddoel van Golgotha is bereikt! Dan zal de laatste Verzoendag worden gevierd! Dan zal het Loofhuttenfeest[1] volgen in het Vrederijk!

Het Hebreeuwse woord voor verzoening is kippoer, dat komt van ‘bedekken’. Er vloeide bloed voor Gods volk en voor ons (rood), Yeshua bedekte de schuld. Als we Hem door geloof aannemen in ons leven, zien we de schuld die we hebben nóóit meer terug. Hij was ‘De Zondebok’ (zwart) en daardoor kunnen wij rein voor onze Hemelse Vader verschijnen (wit).

Terwijl ik met het vilt bezig ben, denk ik verwonderd: deze som klopt. Door zwart en rood, is het voor eeuwig WIT!

 

Shalom!

 

[1] Het Loofhuttenfeest volgt op Grote Verzoendag.

Reactie plaatsen

Reacties

Ineke vanBuren
8 maanden geleden

Dit is de mooiste rekenles die ik ooit kreeg!

Maak jouw eigen website met JouwWeb