Nieuwjaar

Gepubliceerd op 12 april 2024 om 07:04

Nieuwjaar

Als eerste wil ik alle lezers Gods Shalom toewensen voor in dit nieuwe jaar!

Ik kan me voorstellen dat je nu even kijkt of ik een oude blog opnieuw plaats, of dat je denkt dat ik in de war ben. Beiden is niet het geval. In de afgelopen week is het Bijbelse nieuwjaar begonnen: Nisan 1. Een nieuwjaarsdag die door God Zelf is uitgeroepen lezen we in Exodus 12:2.

In Genesis 1 lezen we al dat God de kalender voor de wereld maakt door de lichten aan de hemel te scheppen. Elke Bijbelse maand begint met de nieuwe maan (Rosh chodesh). Nisan 1 is de eerste dag van de eerste nieuwe maand in het Bijbelse jaar[1]. Nieuwemaan is als het ware de hoeksteen voor Gods kalender en werd aangekondigd met de bazuin (zie o.a. Numeri 10, Psalm 81).

Ik weet niet of er zijn die dergelijke gedachten herkennen, maar ik heb me weleens afgevraagd of het een optie geweest zou zijn dat de hemellichamen na de zondeval voor ons onzichtbaar zouden worden. Naast dat ik weet dat leven op aarde dan onmogelijk wordt, kom ik er vooral op uit dat onze God zo oneindig genadig is dat wij juist in deze gebroken wereld Zijn lichten kunnen waarnemen. Het is Gods manier om in verbinding met ons te staan en ons elke keer weer op Zijn plan met de wereld te wijzen. Zo word ik steeds weer bemoedigd en geeft Gods kalender mij houvast en vertrouwen. Wanneer de Messias terugkomt zal de hele aarde Gods kalender gaan volgen:

En het zal geschieden van nieuwe maan tot nieuwe maan en van sabbat tot sabbat, dat al wat leeft zal komen om zich voor mijn aangezicht neer te buigen, zegt de HEERE (Jesaja 66:23).

Het lijkt er tegenwoordig weleens op dat alles naar vernietiging toe aan het werken is. En juist dan gaat Gods Licht steeds helderder schijnen, juist ook als je Zijn kalender volgt. Hij werkt toe naar totale verlossing!

En daarom mogen we van nieuwe maan tot nieuwe maan uitzien naar de komst van Israëls en onze Messias. Maranatha!

 

Shalom!

Els

 

[1] Dat was in de afgelopen week van maandagavond t/m dinsdag.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.