Ongezuurde broden (2): naar de Overwinning

Gepubliceerd op 29 maart 2024 om 06:55

Ongezuurde broden (2): naar de Overwinning

In het Hebreeuws heet een Bijbels feest een ‘mo’ed’: een vastgestelde tijd van ontmoeting. Ontmoeting met God, dat is waar het om draait tijdens de feesten. Het (mee)vieren van de feesten is een manier van God om ons als gelovigen op Zijn pad te houden. God geeft in de feesten uiterlijke kenmerken die een diepe betekenis hebben. De zeven dagen van ongezuurde broden wijzen naar volkomenheid. Het is een oproep om de zonde altijd uit het leven te weren, ook na deze fysieke zeven dagen.

Gaat het erom dat we persé matses moeten eten? Het is een zevendaagse leefwijze waardoor je ervan doordrongen raakt dat God wil dat we ons hele leven aan Hem geven. Als gelovigen zijn we Gods tempel (1kor 6:19-20) en de dagen van ongezuurde broden kan je zien als dagen van tempelreiniging.

Ik moest aan de offers uit Leviticus denken. De offers waren Gods ontmoetings- en verzoeningsmiddel. Als er brood geofferd werd, was dit ook ongezuurd brood. Logisch, God is goed en wil in goedheid ontmoet worden. In het Eerste testament waren de offers de manier om tot God te naderen en die wijzen allemaal naar het volmaakte Offer dat Jezus bracht aan het kruis. Als hét zondeloos PesachLam ging Hij de dood in en was Hij drie dagen en drie nachten in het graf[1]. Jezus overwon hiermee de macht van de zonde en de dood. Hij is in de hele Thora en in alle feesten altijd al aanwezig geweest! Het PesachLam uit Exodus is Overwinnaar! En met Hem mogen we ons zicht houden op de eindoverwinning:

…Zij zullen oorlog voeren tegen het Lam, maar het Lam – want Heere der heren is Hij en Koning der koningen- zal hen overwinnen, en zij die samen met Hem zijn, geroepenen, uitverkorenen en gelovigen (Openbaring 17:14).

Door het volbrachte werk van Het PesachLam zijn we op weg naar het Leven. Op die weg krijgen we Gods moadim (vastgestelde feesttijden) als oefening en aansporing om op Zijn pad te blijven. Zeven dagen ongezuurd brood…om uit te komen bij de Eeuwige Overwinnaar: Halleluja!

 

Shalom!

Els.

 

[1] Voor een uitleg over de data en hoogtijdagen rondom Jezus’ sterven en opstanding zie www.hoezithet.eu/onderwerpen (Pesach of goede vrijdag)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.