Ongezuurde broden (1): zonder gist

Gepubliceerd op 22 maart 2024 om 07:03

Ongezuurde broden (1): Zonder gist

‘Niks is zó lekker’ staat er op de verpakkingen van de matses in de supermarkt. Ik weet dat ik als kind al nadacht over deze woorden: is er niks lekkerder dan dit? Of is het lekker omdat er niks in zit?

Waar het om gaat is dat het brood zonder gist is. En daar draait het helemaal om tijdens de zeven dagen van de ongezuurde broden, die starten na Pesach[1]. Israël moest vluchten uit Egypte en kon daarom het deeg van het brood niet laten rijzen. Het volk kreeg de opdracht om voortaan na Pesach álle gist uit de huizen te verwijderen (Ex.12) en dat luisterde tot op de kruimel nauwkeurig. Het hele huis werd schoongemaakt. Hier komt de bekende voorjaarsschoonmaak vandaan.

Zeven dagen lang at het volk alleen ongegist voedsel. Wat was de bedoeling hiervan? Na de bevrijding (Pesach) moest het volk zich heiligen en vrijmaken van alle onreinheid.

Ik blijf me verwonderen over de diepe inhoud van Gods feesten! Ook dit feest heeft Jezus tot in detail vervuld. Tijdens de sedermaaltijd brak Hij de middelste matse en zei: Dit BEN IK! Een aantal uren later werd Hij gebroken (stierf Hij). Zo heeft Hij het kwaad overwonnen, voorgoed!

Dit feest vraagt van ons een bewuste geloofskeuze. God heeft voorzien in de bevrijding. Wat is ons antwoord daarop? Nemen we afstand van zonde en wereldse invloeden en - denkbeelden? Onze God is hierin heel radicaal en wil een wereld zonder gist dat opblaast van hoogmoed en ik-gerichtheid. Gods Zoon alleen kon zo leven en wie in Hem gelooft leeft met Hem:

…u bent immers ongezuurd, want ook ons Paaslam is voor ons geslacht; Christus…laten wij dus het feest vieren…met ongezuurde broden van oprechtheid en waarheid (1 Korinthe 5).

Jezus is Het ongezuurde Brood (als er avondmaal gevierd wordt, is het niet voor niets dat er matses gegeten moeten worden). Het gist, de zonde, moet niet alleen verwijderd worden, er mag ook gegeten worden van het ongezuurde brood. Dat betekent Leven met Jezus, heilig, naar de wil van Zijn Vader, je vullen met Hem.

Niks is zó bevrijdend!

 

Shalom!

Els.

 

[1] Start Pesach (Nisan 14) is maandagavond 22 april 2024, ongezuurde broden (Op de Bijbelse kalenderdatum is dat Nisan 15) duurt tot dinsdagavond 30 april.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb