Voorbijgang

Gepubliceerd op 8 maart 2024 om 06:52

Voorbijgang

Toen we eenmaal ontdekten wat het ook voor ons inhield, gingen we op zoek naar hoe we het vorm zouden gaan geven. Naast dat dit wat onzekerheid met zich meebrengt moet ik zeggen het ook een mooi proces te vinden, want je gaat bewust zoeken naar wat de Bijbel erover zegt. We hebben er een gezinsmoment van gemaakt, vorig jaar Nisan 14 op de Bijbelse kalender: Pesach[1] (hierover lees je o.a. in Exodus 12/13).

Tja…. nu kan ik gaan beschrijven wat we precies hebben gedaan. Maar dan loop ik het risico dat vooral de vorm bij blijft, terwijl het mij nu om de diepe inhoud gaat.

En die inhoud kan niet buiten Israël omgaan. Het was in een donkere tijd, vol van de macht van duisternis –Herkenbaar?-  Door Gods sterke kracht werd het volk bevrijd. Het bloed van een onschuldig lam aan de deurpost was reddend. Eeuwen later in een periode waarin Israël geregeerd wordt door de Romeinen, een tijd vol duisternis, wordt op exact hetzelfde tijdstip Het Lam geslacht. De Zoon van God geeft Zijn leven, als onschuldig Lam, voor Zijn volk en de hele wereld.

Het raakt mij steeds weer hoe oneindig groot Gods genade is. De dood ging voorbij, als je schuilde achter het bloed van het lam. Hierin was de Messias onzichtbaar maar wel aanwezig en Hij werd zichtbaar toen Hij Zijn leven gaf als het Lam van God.

Ruim twee eeuwen later, in een wereld die steeds meer door de macht van duisternis geregeerd wordt, op exact hetzelfde tijdstip wordt in Israël en ook in Nederland, bij gewone Nederlandse mensen die in Jezus geloven, doorleeft dat God bevrijding gegeven heeft en - geeft.  Gods genade komt hierin zo dichtbij. Hij wil in relatie met ons leven en heeft er álles aan gedaan om die relatie te herstellen. Er is een uitweg uit het kwaad. Pesach vertelt ons dat God Liefde is.

Onze God heeft vanaf het begin Zijn reddingsplan vastgelegd. Wat een zegen om op de vastgestelde tijd[2] dat Hij Zich hierover verheugd, wij dit op aarde met Hem mee mogen vieren.

 

Shalom!

Els.

 

[1] Pesach start in 2024 op de avond van 22 april

[2] Gods gezette tijden staan o.a. in Leviticus 23 genoemd.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.