Excellent

Gepubliceerd op 9 februari 2024 om 06:41

Excellent

Ik zie het weleens op scholen staan: “Excellente school’ en dan een jaartal erachter. Iedereen verwacht dan dat de kwaliteit van onderwijs zeer goed zal zijn. Maar wat is nu het beste onderwijs? Ik zocht naar het geven van onderwijs over de God van de Bijbel. Hoe breng je de Bijbelse boodschap van de God van Israël over op kinderen? Waar begin je? Ik neem je mee in wat ik hierover ontdekte.

 

Voor de Joden is Leviticus, als middelste boek, het belangrijkste boek van de Thora. Joodse kinderen krijgen doorgaans als eerste de verhalen over de Bijbelse offers te horen en leren dit boek uit hun hoofd. Ik zie meteen fronsende ogen voor me; offers? Dat is voor volwassenen al moeilijk te begrijpen, moet je dáár met kinderen mee beginnen? Maar, misschien zijn wij de Bijbel wel te moeilijk gaan vinden?

In het boek Leviticus staat ‘heiligheid’ centraal. De gedachte is dat kinderen nog puur zijn en daarom zo ontvankelijk[1] voor dit boek. Eén van de lessen in het doen van Bijbelonderzoek is: zoek de kern, de centrale as uit een gedeelte (laat de chronologie los).  De kern van de Thora is Leviticus 19:2: Wees heilig want IK (JHWH) ben heilig. Een volgende kerntekst vinden we in Leviticus 19:18b: u moet uw naaste liefhebben als uzelf, want IK ben JHWH. Deze twee teksten vormen de kern van de Thora. Ook Yeshua onderwees deze Kernboodschap.

Kinderen leren hiermee als eerste dat JHWH heilig is én in relatie met ons wil staan. Dat was mogelijk door de offers. Yeshua, als Hét OfferLam heeft de offers vervuld. Vanuit deze Boodschap wordt het onderwijs uitgebreid met hoe we vanuit Gods Liefde kunnen leven.

 

Wat een heilige en toegankelijke boodschap voor kinderen (en daarmee voor iedereen):

Je mag altijd tot God komen! Eerst door de offers, nu door Yeshua.  Dat is nog eens een heilig en stevig Fundament om mee te beginnen. Daar staat geen jaartal achter, maar is voor eeuwig excellent onderwijs!

Het is mijn gebed dat élk kind dít onderwijs  van Gods Liefde zal ontvangen. Doe je mee?

 

Shalom!

Els.

 

[1] Zie de vorige Blog over ‘inprenten’


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.