Het 'Romeinen-14-argument'

Gepubliceerd op 26 januari 2024 om 06:41

Het ‘Romeinen-14-argument’

Het houden van de Sabbat, Bijbelse feesten, en het gaan doorzien hoe de vervangingsleer tot de haarvaten van de kerk is doorgedrongen, levert ons nogal eens gesprekken op.

Bijna altijd krijgen we te horen ‘maar gelukkig staat er laat iedereen in zijn eigen geest ten volle overtuigd zijn’ (Rom. 14:5). Vertrouwde woorden, die gebruikt worden om te zeggen dat het prima is dat wij keuzes maken, maar dat we elkaar vrij mogen laten. Als je maar voor God kan verantwoorden hoe je leeft; het ‘Romeinen-14-argument.’ Het klinkt aannemelijk, maar het bracht me ook vaak in verwarring. Hoe kan het bestaan dat het eigenlijk niet uitmaakt?

 

Door Bijbelonderzoek heb ik ontdekt dat het Nieuwe testament er helemaal vanuit gaat dat iedere gelovige de sabbat- en de feesten houdt en vanuit de Thora leeft. Het ‘Romeinen-14-argument’ is in bovenstaande geval dan ook ongegrond[1].

De context van Romeinen 14 is het al dan niet vasten op vaste dagen en de gebruiken rondom het eten. Het gaat hier over de mondelinge overlevering. Er waren mensen die dat als geboden zagen die ze moesten houden. Paulus maakt duidelijk dat men elkaar daarin vrij moet laten.

Als God Zich laat kennen als de Betrouwbare, Onveranderlijke God (o.a. Numeri 23:19, 2Timotheüs 2:13); zou Hij via Paulus dan zeggen:

‘Je mag alles doen, alles eten, invulling geven aan je geloof zoals jij gelooft dat de Bijbel dit zegt. Als je maar tot eer van God leeft en vrede houdt met alle mensen. ’Dat zou de God van de Bijbel toch onbetrouwbaar maken?

Paulus noemt eerder in de Romeinenbrief dat de Wet (Thora) van God rechtvaardig, heilig en goed is. Hoe zou hij dan later kunnen zeggen dat iedereen voor zichzelf kiest wat goed is?

 

En als je argument nu is: het gaat toch om het geloof? Dan zeg ik: Amen! Door het geloof bevestigen wij de Wet, dat is de Thora (Romeinen 3:31).

Als ik het ‘Romeinen-14-argument’ weer hoor zal ik vertellen over de vrijheid die het leven naar Gods wil geeft. Kén je die Vrijheid?

Wie daaruit leeft zál leven (Leviticus 18:5)!

 

Shalom!

 

Els.

 

 

[1] Het is nodig om het Nieuwe Testament te lezen vanuit de basis van de Bijbel: de Thora.

 Wil je hierover uitgebreider lezen; www.hoezithet.eu/onderwerpen, of:   https://messiaansestudies.jouwweb.nl/bijbelstudies studie 012 blz. 5 t/m 9.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb