Jezus in de kerk

Gepubliceerd op 12 januari 2024 om 06:58

Jezus in de kerk

Stel…Jezus zou fysiek onze kerken bezoeken…

Het is zondag (gisteren -sabbat- trof Jezus een dichte deur). In de dienst wordt gelezen: ‘Gedenk de sabbat dat u die heiligt…’ Jezus besluit na de dienst de mensen eens te vragen op basis van welke Bijbelgedeelten men de rustdag naar de zondag heeft verplaatst[1]

Op de eerste dag van het Loofhuttenfeest ziet Hij tot Zijn verbazing dat er geen dienst  is. In december is er weer een feestdag; overigens herkent Hij deze niet als een ‘gezette tijd’[2]

Een volgende dienst is een doopdienst. Dit zal wel in natuurwater plaatsvinden, want Hij ziet geen doopbassin. Als blijkt dat baby’s ‘ten doop worden gehouden’ loopt Hij naar voren en zegt: “Gelovigen laten zich dopen, deze kinderen mag je vrij tot Mij brengen, dan zál Ik ze zegenen[3].”

In de preek legt de predikant uit dat deze kinderen op ‘het erf van het verbond zijn geboren.’ Jezus kijkt om zich heen en zegt: “Wie zijn er hier dan nog meer Joden[4]?”

 

In een andere preek worden ‘de uitverkorenen’ aangesproken. Jezus staat op, geraakt vanwege de vele (ook jonge!) mensen die dit horen en roept: “Israël is het uitverkoren volk van Mijn Vader! Voor jullie geldt: Iedereen die in Mij gelooft mag daarbij komen[5]!”

 

In de week daarna berichten christelijke media:

‘Jezus roept kerken dringend op tot radicale opruiming van liturgie én theologie.

Terugkeer naar Joodse wortels van de kerk noodzakelijk!’

Jezus heeft geloof en liefde tot het Evangelie gezien. Maar Hij treurt over zoveel dat is afgeweken van de Oorsprong. Hij zal spoedig terugkomen; Dan zal Hij regeren en de Thora onderwijzen[6]!

Ik geloof dat de kerk (vanuit haar geschiedenis) veel ballast met zich meedraagt. Met onder andere als gevolg dat de vrije liefde die uit God is, bedekt wordt én waardoor het juiste zicht op de timing van Israël(s God) ontbreekt.

Radicale opruiming zou weleens een geestelijke opwekking tot gevolg kunnen hebben.

Maakt de Waarheid niet vrij?![7]

 

Shalom!

Els.

 

[1] Zie o.a. Genesis 2:1-3, Jesaja 56:2, Markus 2:27

[2] Zie o.a. Leviticus 23, Jesaja 66:22,23.

[3] Zie o.a. Markus 10:14-16, Hand 22:16,

[4] Zie o.a. Romeinen 9:4, Efeze 2:11-13

[5] Zie o.a. Galaten 3:13, 14, Romeinen 11, https://sites.google.com/view/wat-zegt-de-bijbel/verkiezing

[6] Zie o.a. Jesaja 2: 2-3

[7] Joh 8:32. Voor meer Bijbelse onderbouwing bij de verschillende onderwerpen die genoemd worden: https://www.hoezithet.eu/onderwerpen


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb