Gehoorzamen

Gepubliceerd op 5 januari 2024 om 07:14

Gehoorzamen…

Heb je hier weleens bewust bij stilgestaan?

Gehoorzamen roept vaak weerstand op. Zal dat komen omdat ‘gehoorzamen’ betekent dat je je aan iemand onderwerpt? Autonomie en vrijheid staan hoog aangeschreven, een vrij mens zijn lijkt het ultieme doel van het leven.

Gehoorzamen is ‘de bereidheid om bevelen op te volgen’, aldus Van Dale. Ik vind ‘bereidheid’ hier een mooi woord. Als je bereid bent iemand te gehoorzamen, dan stel je je open om te horen én te doen wat de ander wil[1].

 

Vanaf het allereerste begin speelt gehoorzamen een rol in de relatie tussen God en mens. We weten dat het daarin flink mis is gegaan. Ik blijf het onvoorstelbaar genadig vinden dat God bereid is om met ons mensen door te gaan.

Gods volk Israël én daarmee alle gelovigen, worden opgeroepen tot gehoorzamen met het woord “Sh’ma…”; horen en doen! (zie o.a. Markus 12:29-30). Jezus Zelf is hierin ons grootste Voorbeeld (zie Filippenzen 2). Het kostte Hem álles om gehoorzaam te zijn aan Zijn Vader!

Wij worden opgeroepen om Zijn gezindheid in ons te laten zijn. Heb je je weleens afgevraagd wat dat betekent? Dat bereik je niet door te streven naar zoveel mogelijk autonomie, maar door te doen wat God wil. En kom nu niet aan met woorden als ‘kan ik niet’, ook daarin voorziet Gods genade: …want het is God Die in u werkt, zowel het willen als het werken…(Filippenzen 2: 13).

 

Ik heb in de afgelopen jaren geleerd dat ik niet te snel moet denken dat ik klaar ben met gehoorzaam zijn aan God. Het leven met Hem vraagt voortdurende reflectie, gebed om Gods Geest en het blijvend onderzoeken van de héle Bijbel. “Gehoorzaamheid is de weg naar de overwinning” zei Corrie ten Boom. De Bijbel eindigt daar ook mee: …Zalig zijn zij die Zijn geboden doen (lees hier niet zomaar overheen, vraag Gods Geest om je te laten inzien wat dat inhoudt) zodat zij recht mogen hebben op de Boom des levens en opdat zij door de poorten van de stad mogen binnengaan. (Openbaring 22:14)

 

Een gehoorzaam mens is een overwinnaar!

 

Shalom!

Els.

 

[1] In onze gebroken wereld kan dit in aardse relaties een pijnlijk proces zijn. In dit stuk doel ik in de eerste plaats op het gehoorzaam zijn aan onze Hemelse Vader.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb