Oud en Nieuw

Gepubliceerd op 29 december 2023 om 06:58

Oud en nieuw

Waar denk je aan bij ‘oud en nieuw’? Ik ben benieuwd… Herinneringen, vooruitkijken, oliebollen, …?

 

‘Oud en nieuw’ heeft mij veel bezig gehouden. Niet de jaarwisseling, maar het ‘oud en nieuw’ uit Romeinen 6. Waar de ‘oude mens’ begraven wordt en de ‘nieuwe mens’ met Christus opstaat; Het prachtige beeld van de doop door onderdompeling[1], die plaatsvindt nadat je tot geloof in Jezus Christus bent gekomen.

Ik hoor nogal eens bezwaren tegen de gelovigendoop, omdat je er zélf voor gekozen zou hebben. Ik begrijp steeds minder waar deze gedachte vandaan komt. Je sterft aan je ‘zondige- ik’, dat is in eerste instantie niet aantrekkelijk en het leven wordt er daarna ook niet makkelijker door; wel rijker! Wat mij betreft is ‘eigen keuze’ hier een misplaatste term en is ‘gehoorzamen’ beter op zijn plaats.

Het schrappen van ‘eigen keuze’ zou in dit opzicht weleens veel meer ruimte voor de werking van Gods Geest kunnen vrijmaken…

 

Het dagelijkse leven gaat na bekering en doop door. Als je niet vervuld wordt door de Heilige Geest, dan zou je in ‘het oude’ blijven hangen. De boze probeert je duidelijk te maken dat het oude leven blijft en het nieuwe leven er niet is. Het is zo wijs van onze God dat Hij juist dít beeld -de doop-  heeft gegeven. Want… satan kan proberen wat hij wil maar dan moet hij niet bij mij wezen, maar op de plek waar mijn oude ik is begraven; ik heb een Fundament en hij heeft niets meer.

 

De gelovigendoop weerspiegelt iets van het eeuwige leven met Christus en daar mag en moet ik me in het leven elke dag weer op afstemmen;  ‘…u dient uzelf te rekenen als dood voor de zonde, maar levend voor God in Jezus Christus…. Stel uzelf ter beschikking aan God… U bent namelijk niet onder de wet(matigheid van de zonde) maar onder de genade! (Romeinen 6)

Genade; Gods keuze voor de hele wereld!

Het is mijn hartelijke wens én gebed voor jou dat je dit ‘oud en nieuw’ door zult maken!

 

Shalom!

 

Els.

 

[1] Voor meer Bijbelse onderbouwing over de doop, dit is te vinden via de volgende link (scrol naar onderen voor de downloads over de doop): https://www.hoezithet.eu/onderwerpen

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb