Waarheid

Gepubliceerd op 8 december 2023 om 06:37

Waarheid

‘Wat is waar?’ Iets waar ik tegenwoordig steeds meer vraagtekens bij ga zetten. Of het nu gaat over nieuwsberichten, politiek, Bijbelse visies, visie op Israël, standpunten binnen- en buiten kerken enz. enz. Het stellen van deze vraag heeft tot gevolg dat ik bijna alles wat ik lees en hoor in twijfel trek. Dit geeft me een gevoel van onvrede.

Toch maar eens op zoek naar de betekenis van het woord ‘waarheid’. ‘Overeenstemming van woorden met de feiten’, aldus van Dale. Overeenstemming met… Maar dan ben ik er nog niet, want ieder standpunt kan wel op verschillende feiten gebaseerd zijn: dus dan is alles waarheid!?

 

Verwarrend!

Het lijkt er steeds meer op dat niemand meer expliciet de waarheid durft te zeggen. Voorheen lag voor mij waarheid vaak in het ‘veilige midden’. Wie ben ik om aan ‘de waarheid’ van een ander te zitten? En ik hoor het ook vaak om me heen: “dat is jouw waarheid, wij hebben de onze.” Door de jaren heen heb ik ontdekt dat dit ‘veilige midden’ helemaal niet veilig is, maar voor een gevaarlijke vervaging van de werkelijke waarheid kan zorgen. “God is toch liefde?” wordt er dan gezegd. Dat klopt, maar Gods liefde gaat niet buiten de waarheid om: De liefde vindt vreugde in de waarheid (1 kor. 13:6/2 Joh:4).

 

Toch hoeven we geen slachtoffers van leugen en verwarring te zijn. Mijn anker vind ik in de woorden van Yeshua uit Joh. 8:31-32: Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen, en u zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u vrijmaken. Dus niet: ‘ieder zijn eigen waarheid’, maar het kénnen en gehoorzamen van Gods Woord geeft het juiste zicht op dé waarheid. Alleen het geloof in Yeshua zal waarheid aan het Licht brengen: Hiervoor ben Ik geboren en hiervoor ben Ik gekomen: om voor de waarheid te getuigen. Iedereen die uit de waarheid is, geeft aan Mijn stem gehoor (Joh. 18:37).

En als ik het even niet weet? Dan mag ik het in gebed brengen en daar laten rusten.

Het is mijn verlangen elkaar hierin op te bouwen…

 

Shalom!

Els.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.