Trouwe getuige

Gepubliceerd op 27 oktober 2023 om 06:48

Trouwe getuige

“Hij maakt de zon, de maan en heel veel sterren.” We lezen het hier bijna dagelijks voor. Voor mij was dit lange tijd een ‘gewoon’ onderdeel van het scheppingsverhaal. Tot we ons meer gingen verdiepen in allerlei Bijbelse onderwerpen. Wat staat er over de hemellichamen? …laten zij zijn tot aanduiding van vaste tijden en van dagen en jaren (Gen.1:14). Het gaat hier niet alleen over dag- en nachtritme, het gaat hier over Gods tijden; ‘moadim’. Dit duidt onder andere op de feesten uit Lev. 23. Ook de nieuwemaansdagen worden gevierd, waardoor het (Bijbelse!) kalenderjaar wordt gemarkeerd. Het is een fascinerend samenspel tussen zon en maan, waardoor God ons Zijn tijden duidelijk maakt.

Mijn oprechte vraag (én gebed) is: als we als gelovigen meer gaan leven met de tijden die God gegeven heeft (i.p.v. het later ingestelde kerkelijk jaar), zal dit dan één van de manieren zijn waarop de kloof tussen Jood en heiden[1] overbrugd kan worden?

“Maar, dit is toch aan Israël gegeven en is niet voor ons?” horen wij regelmatig. Klopt. Het is een goede vraag om jezelf te stellen: wat is aan Israël gegeven? En vervolgens mag je leren zien wat het voor ons, gelovigen uit de heidenen, betekent om bij Israël te mogen komen[2]. Dan ga je leren zien dat je Gods gezette tijden van week tot week, van maan(d) tot maan(d) en van jaar tot jaar mee mag vieren.

Wie zich verdiept in Gods bedoeling met het schijnen van de maan, komt bij de Messias uit. De ‘trouwe getuige aan de hemel’ zo wordt de maan in de Bijbel genoemd (Ps. 89:38); Het Koninkrijk van de Messias zal voor eeuwig standhouden, zoals de maan! Er ligt- en licht hoop en verwachting in Gods schepping.

Heb je zo weleens naar de maan gekeken?

 

Shalom!

 

[1] Lees: gelovigen uit de volken

[2] Lees hierover bijv. Romeinen 11


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb