Bestaanszekerheid

Gepubliceerd op 29 september 2023 om 06:53

Bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid; hét thema van Prinsjesdag. Het kabinet streeft ernaar iedereen in ons land gelijke kansen en bestaanszekerheid te geven. Een mooi streven. Tegelijkertijd weet ik niet of ik geruster wordt van alle plannen die er liggen.

Het thema ‘bestaanszekerheid’ zie ik ook terug in het Loofhuttenfeest[1]. Alle inwoners van Israël hebben de opdracht gekregen om tijdens het Loofhuttenfeest in een Loofhut te gaan wonen. Hierdoor laat je iets los van de dagelijkse zekerheden en ontstaat het besef: wij zijn op reis, wij blijven hier niet. Er wordt feest gevierd, de opdracht is om je juist dán te verheugen in je Hemelse Vader.

Tijdens het Loofhuttenfeest wordt vaak het Bijbelboek Prediker gelezen. Een modern en ontnuchterend boek. Prediker laat je voelen wat er gebeurt als je geen God in je leven hebt waar je op bouwt. Dan valt alle bestaanszekerheid weg. Terwijl ik hiermee bezig was, kwam Jesaja 55 in mij op: “…. u die geen geld hebt, kom, koop en eet zonder prijs, wijn en melk… Luister aandachtig naar Mij en eet het goede en laat uw ziel vreugde scheppen in overvloed...” Juist tijdens het Loofhuttenfeest ben je je ervan bewust dat je bouwt op de zekerheid die God geeft Deze zekerheid ontstaat, door alle zekerheden van het aardse leven los te kunnen laten. HIJ geeft alles voor ín en ná dit leven.

Terugkomend op Prinsjesdag: “het zijn vraagstukken die om daadkracht vragen” zei de koning. Hoe een mooie eigenschap ook, ik heb geleerd dat als wij bestaanszekerheid willen ontvangen, er geloof nodig is. Niet een geloof in woorden van de overheid, maar (een collectief) geloof in Yeshua Die zegt: Ik Ben de Weg, de Waarheid en hét Leven!

Dát is pas bestaanszekerheid; voor iedereen!

Vier je het Loofhuttenfeest mee, met blijdschap in onze God?!

 

Shalom!              

 

[1]  Zie o.a. Lev. 23. In Zacharia 14 staan de beloften voor de toekomst, waarin Israël én de heidenvolken samen het Loofhuttenfeest zullen vieren!


Reactie plaatsen

Reacties

Ineke vanBuren
8 maanden geleden

Ik heb het nu twee keer gelezen en lees er steeds meer in.
Wat een rijk stukje!

Maak jouw eigen website met JouwWeb